Effects of fire on Eurasian badger's trophic ecology in cork oak woodlands of SW Poprtugal / Efectos del fuego sobre la ecología trófica del tejón en un alcornocal del SO de Portugal
Abstract: The patterns of food availability and consumption of two social units of badgers, Meles meles, were analysed in a post-fire situation in the mountain of Grândola, SW Portugal, comparing with a pre-fire situation. Negative effects of the fire event were detected in the two key-resources – fruits and arthropods. However, the perceived decrease in the availability of food resources in the study area was limited to some of the fire-affected food items since the post-fire year was a fairly productive one. Although there was significant variation between pre and post-fire diets, the already described pattern of a diet consisting mainly of fruits in winter and adult arthropods in spring prevailed. Furthermore, olives were identified as the preferred resource, thus supporting the current theory that in Mediterranean ecosystems badgers are generalist feeders with seasonal specialisations. However, although resource abundance was not affected, the distribution and the richness of the different habitat fragments where they occur changed. Therefore, the fact that no important impacts on badgers’ diet where detected cannot guarantee that the species ecology was not affected. The hypotheses of group size reduction and/or expansion of the territory, in order to overcome the constraints associated with trophic resources depletion are discussed in the context of the Resource Dispersion Theory applied to food resources.
Keywords: fire, key-resources, Mediterranean landscape, Meles meles, trophic ecology.
Resumen: Se ha estudiado la disponibilidad de alimento y la dieta de dos grupos sociales de tejón, Meles meles, después de un incendio en el alcornocal de la sierra de Grândola, en el suroeste de Portugal, comparándolo con la situación anterior al incendio. Se han detectado efectos negativos del fuego en los dos recursos clave de la especie: frutos y artrópodos. Sin embargo, la disponibilidad total de alimento en el área de estudio no ha resultado muy deteriorada puesto que el año posterior al incendio ha sido moderadamente productivo. A pesar de las variaciones registradas en la alimentación tras el incendio, se ha mantenido la tendencia ya verificada de predominio del consumo de aceituna en invierno y de artrópodos en primavera. Además, se concluye que la aceituna es el recurso preferido, comprobándose la teoría en vigor que postula que el tejón es, en ambientes mediterráneos, una especie generalista con especializaciones estacionales. A pesar de que la abundancia de los recursos no ha sido afectada, su distribución y la riqueza de los fragmentos del hábitat favorable para la alimentación, han sido alteradas. Así, la ausencia de impacto en la alimentación no es garantía de que la especie no se haya visto perturbada. Las hipótesis de reducción del tamaño del grupo social y/o aumento del área del territorio para superar las dificultades de la nueva situación nutritiva se discuten en el ámbito de la Teoría de la Dispersión de los Recursos aplicada a los recursos alimentarios.
Palabras clave: ecología trófica, fuego, Meles meles, paisaje mediterráneo, recursos-clave.
DOI: 10.7325/Galemys.2007.NE.A19