Diet of the wild boar in the French Alps / Dieta del jabalí en los Alpes franceses
Abstract. In France, as in many other European countries, the wild boar (Sus scrofa) population has increased rapidly in the last decade. Since 1990, mountainous areas have been particularly affected by the phenomenon. The growth of the wild boar population has led to an increase in the damages caused to meadows by the rooting activities of the animals. At the same time, little is known about the biology of wild boar in high elevation areas. A three-year study was undertaken to understand the relationship between the diet of wild boar and damages to meadows. Diet analyses are based on faecal and stomach content samples (n = 352) collected in two years (from April 1994 to April 1996). We observed strong variations in the composition of the diet throughout the year, both monthly and seasonally. All of these effects were related to food availability. Specific analyses of earthworm consumption by wild boar showed the considerable importance of those items in the wild boar diet in mountainous areas. We could not establish a relationship between earthworm consumption and belowground vegetation. Our results suggest that the rooting activities by wild boar are not directed solely toward earthworms.
Keywords: annual diet, earthworm consumption, meadow damage, Sus scrofa, wild boar.
Resumen. En Francia, como en muchos otros países europeos, la población de jabalíes (Sus scrofa) ha aumentado rápidamente en la última década. Desde 1990, las zonas montañosas se han visto especialmente afectadas por este fenómeno. El crecimiento de la población de jabalíes ha provocado un aumento de los daños causados a los prados por las actividades de hozar de los animales. Al mismo tiempo, se sabe poco sobre la biología de los jabalíes en zonas de gran altitud. Se ha emprendido un estudio de tres años para comprender la relación entre la dieta de los jabalíes y los daños causados a los prados. Los análisis de la dieta se basan en muestras de contenido fecal y estomacal (n = 352) recogidas en dos años (de abril de 1994 a abril de 1996). Se observaron fuertes variaciones en la composición de la dieta a lo largo del año, tanto mensuales como estacionales. Todos estos efectos estaban relacionados con la disponibilidad de alimento. Los análisis específicos del consumo de lombrices de tierra por los jabalíes mostraron la considerable importancia de estos elementos en la dieta de los jabalíes en zonas montañosas. No se pudo establecer una relación entre el consumo de lombrices y la vegetación subterránea. Nuestros resultados sugieren que las actividades de enraizamiento de los jabalíes no se dirigen únicamente hacia las lombrices de tierra.
Palabras clave: dieta anual, consumo de lombrices, daños en praderas, Sus scrofa, jabalí.
DOI: 10.7325/Galemys.2004.NE.A8