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Seasonal dietary shifts and selection of Iberian wild goat Capra pyrenaica Schinz, 1838 in Peneda-Gerês National Park (Portugal)

Seasonal dietary shifts and selection of Iberian wild goat Capra pyrenaica Schinz, 1838 in Peneda-Gerês National Park (Portugal)

Gisela Moço
Emmanuel Serrano
Margarida Guerreiro
Ana Filipa Ferreira
Francisco Petrucci-Fonseca
Ma João Maia
Ramón C. Soriguer
Jesús M. Pérez
2013
Galemys 25
12-27
Abstract / Resumen

Abstract

This study intended to know Iberian wild goat Capra pyrenaica Schinz, 1838 feeding strategy in two proximate mountains it recently recolonized, Gerês and Amarela (Peneda-Gerês National Park, PGNP, Portugal). For that purpose we studied species dietary composition using faecal diet microhistological determinations and also its diet selection. Albeit wild goat exhibited an intermediate browse - graze behaviour in the two areas, grazing was more pronounced in Gerês while browsing in Amarela. Both areas presented a dietary shift in spring consisting in an increase on the consumption and preference for graminoids. This feeding strategy extended through summer only in Amarela. Results obtained are congruent with wild goat generalist feeding behaviour in other regions of the Iberian Peninsula and suggest that species feeding strategy in PGNP respond to spatial patterns of resources, specifically of graminoids, and to livestock stocking rates and management.

Keywords: feeding strategy, livestock, non-invasive sampling, pastures, recolonization.

Resumen

En este estudio describimos la estrategia alimentaria de la cabra montesa ibérica Capra pyrenaica Schinz, 1838 en dos sierras adyacentes recientemente recolonizadas por la especie, Gerês y Amarela, en el Parque Nacional da Peneda-Gerês (PNPG, Portugal). Para ello estudiamos la composición y selección de la dieta de la cabra montesa utilizando el análisis microhistológico de heces. La cabra montesa presentó un comportamiento intermedio ramoneador - pastador en ambas áreas, aunque con una mayor tendencia al ramoneo en Amarela y al pastoreo en Geres. También se observó un cambio importante en la dieta de primavera en ambas sierras caracterizado por el aumento en el consumo y preferencia por gramíneas. Esta estrategia se mantuvo en verano apenas en Amarela. Los resultados obtenidos son congruentes con el comportamiento generalista ampliamente descrito para la cabra montesa en otras regiones de la Península Ibérica y sugieren que su estrategia alimentaria en el PNPG depende de la distribución espacial de los recursos, en particular de las herbáceas graminoides, y de la carga y gestión ganaderas en la región.

Palabras clave: estrategia alimentaria, ganado, muestreo no invasivo, pastos, recolonización.

DOI: 10.7325/Galemys.2013.A2

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